Skip to main content

Juni 2023

Beste leden, lieve collega’s,

Met plezier kijken we terug op de tweede ledendag van dit jaar, op 31 mei jl. op het landgoed Zonheuvel in Doorn.

De dag was met 92 deelnemers goed bezocht met een plenair ochtenddeel over de rol van de OR bij het financieel beleid, verzorgd door De VerandermotOR:
De OR en financiële zaken, vaak een verstandshuwelijk?

Korte samenvatting:
Bij de verdeling van aandachtsgebieden onder OR-leden is de portefeuille Financiën er vaak eentje die snel wordt doorgeschoven. Arbozaken, daar voelen zorgmedewerkers zich wel bij thuis. Maar zodra het over geld gaat lijkt het ingewikkeld. Rob Latten en Jako van Slooten van De Verandermotor leerden ons in hun workshop dat financiële stukken niet alleen belangrijk zijn, maar dat je moet kijken waar je aandacht naartoe gaat. OR-leden zijn meestal geen accountants of controllers en dat is ook niet hun rol. Maar de managementletter opvragen bij de bestuurder en deze goed bespreken, dat is essentieel. Hierin staan namelijk ook de risico's voor de organisatie vermeld. Daarnaast zijn er drie belangrijke financiële overzichten; De balansrekening, de Winst- en verliesrekening en de kasstroomoverzichten. Waarom? Lees dat na in de presentatie die Rob en Jako hebben gedeeld met LOMOZ en die op onze website staat. En vind je als OR bepaalde ontwikkelingen belangrijk? Kijk dan of daar ook budget voor is gereserveerd. Of blijft het bij mooie woorden?
Zonder geld geen plan, dus stel de vraag aan de bestuurder of hij als hij een voorstel van de OR een goed idee vindt er ook geld voor wordt gereserveerd.

ledendag31052023

Tijdens de lunch op het landgoed werd levendig genetwerkt en spraken wij velen van jullie.

’s Middags was er een keur aan workshops waaruit gekozen kon worden, verzorgd door verschillende LOMOZ-sponsoren:
Effectief overleggen door CiEP Training & Coaching
Het Integraal Zorgakkoord 2023 (IZA) door De Voort advocaten
Niet alleen de WOR maar ook de CAO door de CNV-academie
Speel Open Kaart door (HBU-OR) MZOO en tenslotte
De inspiratie-wandeling door en met MZOO
Ook die workshops waren volgeboekt en werden goed ontvangen.
De links naar een aantal van de presentaties staan op de website.

Intussen zijn we hard aan het werk om mooie programma’s samen te stellen voor de twee ledendagen, die voor 2023 nog op het programma staan op de woensdagen 20 september en 15 november 2023.
In elk geval zullen we het kenniscentrum Medezeggenschap van de SER ontvangen met items over het werk van het kenniscentrum en van de Commissie Bevordering Medezeggenschap, over de rol van de OR rondom de nieuwe pensioenwet en over governance. We houden jullie natuurlijk op de hoogte.

Volg ons intussen ook facebook en LinkedIn, waar we proberen ons eigen nieuws en andere nuttige wetenswaardigheden rondom medezeggenschap in onze sector te delen. 

Links daar naar deze socials vind je ook op de LOMOZ-website.

Algemene ledenvergadering (ALV) 2023, slechts een half uurtje op vrijdag 30 juni 2023

Voor een kijkje achter de schermen zijn jullie van harte uitgenodigd om deel te nemen aan onze algemene ledenvergadering, die dit jaar gehouden zal worden op vrijdag 23 juni van 12.00 tot 12.30 uur op Landgoed Zonheuvel in Doorn.
Wie daar op de locatie bij aanwezig wil zijn is ook uitgenodigd voor de aansluitende lunch op het landgoed.
We kunnen ons evenwel voorstellen, dat niet iedereen voor een vergadering van een  half uur wil afreizen, dus digitaal deelnemen kan ook.
En reageren op de agenda, het jaarverslag 2022 of de jaarrekening (die nog volgt) kan ook altijd per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  
Hierbij vinden jullie alvast de agenda voor de ALV, het verslag van vorig jaar en ons jaarverslag over 2022.

Graag tot ziens op de algemene ledenvergadering op 30 juni a.s. en vooral ook op onze komende ledendagen op 20 september en 15 november 2023 .
Aanmelden voor de algemene ledenvergadering (naar keuze op locatie in Doorn, incl. lunch of je ontvangt een link om digitaal deel te nemen), mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Hartelijke groeten van het bestuur van LOMOZ,

Annelies, Corien, Franca, Jamie, Janneke en Wilma