• Onderzoek naar 'voltooid leven' gaat van start

  De Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het UMCU gaan dit jaar samen onderzoek doen naar hulp bij zelfdoding bij ‘voltooid leven’. Het onderzoek richt zich op de omvang en omstandigheden van de groep mensen voor wie de huidige wetgeving geen ruimte lijkt te bieden voor hulp bij een zelfgekozen levenseinde.
 • VWS stelt jeugdautoriteit in

  Het ministerie van VWS heeft per 1 januari een jeugdautoriteit ingesteld. Die gaat de continuïteit van de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering bewaken en bemiddelen wanneer de ondersteuning vanuit het team Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) onvoldoende helpt.
 • Waterschap zuivert water Streekziekenhuis Koningin Beatrix

  Waterschap Rijn en IJssel gaat afvalwater uit Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk letterlijk voor de deur van de kliniek zuiveren. Deze 'voorzuivering' moet ervoor zorgen dat er geen medicijnresten in het oppervlaktewater terechtkomen. Het landelijke proefproject begint volgende week.
 • 'Hiv-preventiepil steeds populairder'

  Nederlandse openbare apotheken hebben in 2018 aan bijna 3000 mensen minimaal één keer de hiv-preventiepil PrEP verstrekt. Daarmee is het gebruik omhooggeschoten vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).
 • Hemelbestormers: voeding als medicijn bij De Voedselapotheek

  De zorg wordt wel eens vergeleken met een mammoettanker die maar moeizaam de koers kan verleggen. Toch zijn er steeds meer kleine, lenige initiatieven die zich niet laten hinderen door klemmende regels en moeizame financiering. Nu met de jaarwisseling de tijd van goede voornemens en nieuwe plannen weer is aangebroken krijgen deze 'Hemelbestormers' van Skipr in de gelijknamige miniserie de gelegenheid om zich kort te presenteren.
 • Schurft nog niet onder controle bij Leidse studenten

  Uit registraties van GGD Hollands Midden blijkt de besmetting met schurft onder Leidse studenten nog niet onder controle is. Dat meldt het AD. Net als in 2017 telde de GGD vorig jaar negentien studentenhuizen waar bewoners last hadden van de huidziekte.
 • FocusCura-dochter Luscii wordt zelfstandig

  Luscii, dat een e-health toepassing voor thuismeten ontwikkelt, gaat als zelfstandig bedrijf verder. Het maakt zich los van moederbedrijf FocusCura. Tegelijkertijd sluit Luscii een strategische samenwerking met Omron Healthcare, wereldwijd de grootste fabrikant van bloeddrukmeters.
 • VWS geeft 32 miljoen voor vervolg TopZorg

  Het programma TopZorg krijgt 32 miljoen euro om nog vier jaar door te gaan. In het programma krijgen topklinische ziekenhuizen subsidie voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs waar gewoonlijk alleen universitair medisch centra voor in aanmerking komen. Uit een evaluatie blijkt het programma op alle fronten een succes, zo schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in zijn begeleidende schrijven aan de Tweede Kamer.
 • IGJ biedt orthopeed excuses aan voor fout op fout

  De Inspectie voor de Gezondheid en Jeugdzorg heeft orthopeed Piet van Loon uit Oosterbeek jarenlang ten onrechte in een kwaad daglicht gezet en hier excuses voor aangeboden. Dat heeft een woordvoerster van de inspectiedienst bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving door BDUMedia.
 • IGJ stopt verscherpt toezicht Ons Thuis 'De Heuvel'

  De IGJ heeft het verscherpt toezicht op Kleinschalige woon/zorgprojecten bv, locatie Ons Thuis 'De Heuvel' in Dongen opgeheven. Op de locatie wordt geen zorg meer verleend. Daarom vervalt de reden voor het verscherpt toezicht.