• Ambulancemedewerkers voeren landelijke acties

  Ambulancemedewerkers beginnen met het voeren van acties door heel het land. Ze eisen hogere salarissen en minder werkdruk.
 • Antirooklobby wil andere rechter in zaak tegen tabaksindustrie

  De antirooklobby wil dat de rechter die de zaak tegen de tabakindustrie behandelt, wordt vervangen. Advocaat Bénédicte Ficq gelooft niet dat rechter Jan Wolter Wabeke de zaak onpartijdig kan behandelen vanwege een opmerking die hij bij een privé-etentje heeft gemaakt.
 • VVD-senator in opspraak om betrokkenheid bij advies Wmo

  Senator Anne-Wil Duthler (VVD) stemde in juli 2014 over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf zijn opgenomen. Haar stem was doorslaggevend voor deze omstreden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die zorgtaken overhevelde naar gemeenten. Dat stelt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM).
 • 'Medewerkers acute ggz voelen zich onveilig

  Hulpverleners in de acute geestelijke gezondheidszorg maken zich zorgen over geweld door patiënten. Door personeelstekorten, een toename van moeilijke gevallen en minder gebruik van isoleercellen nemen de risico's voor medewerkers toe. Dit schrijft Trouw, dat onderzoek deed naar geweld op de gesloten afdeling van de Amsterdamse instelling GGZ InGeest. Daar probeerde in 2016 een patiënt twee keer iemand te wurgen.
 • Pauline Meurs: 'Hoge prijzen medicijnen ondermijnen zorgstelsel'

  De geloofwaardigheid van het zorgstelsel wordt ondermijnd door onbegrijpelijk hoge prijzen van sommige geneesmiddelen. Overheid, zorgverzekeraars en zorgverleners moeten in actie komen. Dat schrijft Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in een opiniestuk in het FD.
 • Fractie zorgaanbieders benut Internet of Things

  Van de Nederlandse zorgaanbieders maakt slechts 2,5 procent gebruik van het Internet of Things (IoT). Toch verwacht een derde van hen dat over vijf jaar één of meerdere bedrijfsprocessen afhankelijk zullen zijn van IoT.
 • Hulp kind met psychisch probleem moet beter

  De hulp aan kinderen met psychische problemen is in heel Europa nog niet goed genoeg. Dat constateren 42 Kinderombudsmannen uit 34 Europese landen die bijeen zijn in Parijs, staat op de site van de Nederlandse Kinderombudsman Margrite Kalverboer.
 • Interim-bestuurder moet problemen Arduin mee oplossen

  De in opspraak geraakte aanbieder van gehandicaptenzorg Arduin zoekt een extra bestuurder om de problemen bij de instelling te helpen oplossen. Deze interimmer gaat samen met de zittende topman Peter van Wijk leiding geven aan Arduin.
 • Ook ambulancepersoneel in actie

  Ambulancemedewerkers komen maandag in zeven regio's in actie. Ze willen dat er iets gebeurt aan de werkdruk en de salarissen. Vanaf 08.00 uur werken de ambulancemedewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Drenthe, Brabant-Zuidoost en Noord-Holland Noord strikt volgens de afspraken in hun cao. Dat betekent: geen overwerk, geen neventaken, geen onnodige risico's nemen en alle voorgeschreven pauzes opnemen. De stiptheidsacties in deze regio's duren twee weken.
 • 'Zorgfinancial moet aan de slag met schat aan data'

  Zorgorganisaties zitten op een schat aan data. Ze moeten vaak alleen nog de juiste instrumenten in handen krijgen om deze gegevens te analyseren, om patronen te gaan herkennen en beter te kunnen voorspellen hoe de organisatie zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Financials in de zorg moeten hiermee aan de slag, maar dat vraagt een andere invulling van hun functie. “Ze moeten uit hun comfort zone”, zegt Marcel Melenhorst, directeur Financial Services bij AAG.