• Oogarts waarschuwt voor toename blindheid

  De komende decennia dreigen vele tienduizenden Nederlanders blind te worden als gevolg van bijziendheid. Het zijn de kinderen van nu die te dichtbij lezen op schermen of in boeken. Met meer buiten spelen, zeker twee uur per dag, kan deze forse toename van blindheid worden voorkomen.
 • Patiëntenfederatie en Bernhoven bundelen krachten voor patiënt

  Patiëntenfederatie Nederland en ziekenhuis Bernhoven gaan samenwerken om het belang van de stem van de patiënt te verstevigen. Dit hebben zij vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar.
 • Een zesde van verzekerden maakt 80 procent van kosten in basiszorg

  In 2016 maakten gemiddeld 17 procent van de verzekerden 80 procent van de kosten in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat blijkt uit nieuwe, door Vektis Intelligence gepubliceerde cijfers over zorg in gemeentes en per gemeente.
 • Friese thuiszorgorganisaties vormen coöperatie

  Drie thuiszorgorganisaties in de provincie Friesland gaan samenwerken in een coöperatie van waaruit zij gezamenlijk de ongeplande nachtzorg gaan regelen. Alle andere Friese aanbieders van wijkverpleging kunnen lid worden, zo meldt het Friesch Dagblad.
 • Ondernemersclubs pleiten voor versnelde digitalisering zorg

  VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de overheid en private sector de komende jaren gezamenlijk de digitalisering van de zorg moeten versnellen. Dit leidt volgens de twee ondernemersclubs tot een beheerste stijging van de zorguitgaven.
 • Raad van bestuur Archipel heeft nieuwe voorzitter

  Eppie Fokkema is benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Archipel in Eindhoven. Samen met Monique Hertogs en Lisette Burnett vormt hij vanaf 15 januari 2018 het driehoofdige bestuur van de zorgorganisatie.
 • Extra geld verpleeghuizen hoeft niet naar zorgwerkers

  Het geld dat de overheid beschikbaar stelt voor verbetering van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg hoeft niet te worden gestoken in het aantrekken van meer zorgwerkers. Verpleeghuizen kunnen ook extra personeel aantrekken voor ondersteunende taken, zoals samen met bewoners maaltijden bereiden.
 • NZa krijgt veel meldingen van verloskundigen over tarieven

  Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kwamen in het derde kwartaal van 2017 in totaal 1605 vragen en meldingen binnen. Ruim 33 procent van het totaal aantal meldingen ging over zorgverzekeraars. Bijna alle meldingen hiervan komen van verloskundigen.
 • Lilian Marijnissen gaat SP-fractie Tweede Kamer leiden

  Lilian Marijnissen volgt Emile Roemer op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Roemer heeft tijdens een persconferentie in Den Haag woensdag bekendgemaakt begin januari op te stappen.
 • Topvrouw UMC Utrecht: 'Leiderschap is koers houden, ook tijdens de storm'

  Margriet Schneider dacht dat ze in een fijne bureaustoel terecht kwam, maar het bestuursvoorzitterschap van het UMC Utrecht bleek al snel 'het voorste karretje in de achtbaan'. Hoe ga je als leider in de zorg om met calamiteiten? 'Koers houden', zegt Schneider.