• 'Gemeenten treuzelen met toezicht op Wmo’

  Gemeenten zijn te traag met het vormgeven van hun wettelijke verplichte toezichttaak in de Wmo. Daardoor is het toezicht op de Wmo in Nederland niet overal van een gelijkwaardig en voldoende niveau. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dringt er in daarom op aan dat gemeenten vaart maken. Gemeenten delen dit gevoel van urgentie niet; meer dan een kwart deed niet mee aan het onderzoek.
 • Brussel geeft niet thuis over rooktweet Lubach

  De Europese Commissie wil geen commentaar geven op de Twittercampagne van tv-presentator Arjen Lubach, die het aantal volgers van aankomend commissaris van Volksgezondheid Stella Kyriakides in een etmaal van 7000 naar 23.000 omhoog joeg. Dat zegt een commissiewoordvoerster. Dinsdagavond was de teller van Kyriakides al opgelopen tot meer dan 30.000.
 • Google krijgt gezondheidsdata van miljoenen Amerikanen voor geheim project

  Internetgigant Google heeft gezondheidsgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen bemachtigd door een samenwerking met de Amerikaanse zorgaanbieder Ascension.
 • Ziekenhuizen protesteren tegen 'gedwongen overgang naar de cloud'

  Nederlandse ziekenhuizen voelen zich onder druk gezet door Microsoft om hun IT-huishouding naar externe servers te brengen. Microsoft grijpt de overgang in hun ogen aan om zijn opbrengsten structureel te verhogen.
 • Dutch Community zet duurzaamheid centraal bij HIMSS

  Verduurzaming van de zorg door de inzet van informatietechnologie, dat is het hoofdthema van de Dutch Community tijdens de HIMSS20, die van 9 tot en met 13 maart 2020 in Orlando, Florida, wordt gehouden. De Dutch Community gaat onderzoeken hoe slimme ICT, big data en kunstmatige intelligentie de zorg efficiënter, effectiever en betaalbaarder en daarmee toegankelijker en duurzamer kunnen maken.
 • Einde aan stijging bezoekers directe fysiotherapie

  Na jarenlange stijging van de vraag naar Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie, is de toename vorig jaar gestabiliseerd.
 • Woonzorginitiatieven bron van fraude en verwaarlozing

  Jaarlijks zijn naar schatting rond de 2300 kwetsbare mensen "in behandeling" bij zorgaanbieders die zich schuldig maken aan fraude en zorgverwaarlozing. Hiermee is zeker 100 miljoen euro gemoeid, zo schat het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) op basis van onderzoek naar signalen van fraude en zorgverwaarlozing bij beschermd wonen.
 • Hogeschool Rotterdam versterkt Kenniscentrum Zorginnovatie

  Hogeschool Rotterdam heeft Sander Hilberink benoemd tot lector 'Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed’ bij Kenniscentrum Zorginnovatie. In deze hoedanigheid gaat Hilberink zich richten op het ouder worden met levenslange beperkingen en de veranderende ondersteuningsbehoeften.
 • Aantal hiv-diagnoses blijft dalen

  Het aantal hiv-diagnoses is in de afgelopen drie jaar gedaald van 941 naar 664. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Stichting HIV Monitoring (SHM).
 • EU-luchtbeleid levert zes extra levensjaren op

  Europees beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren heeft sinds de jaren zeventig geleid tot veel lagere uitstoot. Ook daalde de concentratie fijnstof en stikstofdioxide in de lucht. Zonder Europese maatregelen zou de gemiddelde levensverwachting in Nederland zo’n zes jaar lager liggen.