• 'Agressieve patiënt heeft vrijbrief voor geweld tegen ggz-medewerker'

  Ruim tachtig procent van de zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft de afgelopen vijf jaar verbaal én fysiek geweld meegemaakt. Omdat de daders zelden vervolgd worden, hebben ze volgens een deskundige een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen personeel in ggz-instellingen.
 • NPHF stelt gezondheidsabonnement voor als verdienmodel

  Om de slag te maken naar meer preventie in de gezondheidszorg moet er een zogeheten vitaliteitscontract komen, waarvoor mensen een klein, maandelijks bedrag betalen voor concrete gezondheidsondersteuning. Hiermee hebben zorgondernemers mogelijk een concurrerend alternatief in handen voor de verdienmodellen gebaseerd op ziektezorg. Dit voorstel doet Thomas Plochg, directeur van de NPHF Federatie voor gezondheid.
 • Santeon en VWS starten project gericht op shared decision making

  Santeon, de keten van zeven topklinische ziekenhuizen, is met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ZonMW een project gestart gericht op het transparant maken van resultaten voor de patiënt. Doel is te onderzoeken hoe zorguitkomsten het beste kunnen worden ingezet om patiënten beter te informeren en te betrekken bij de keuzes in hun behandeling. Minister Bruno Bruins (Medische zorg) stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar voor het project.
 • Griepgolf is bijna voorbij

  Na negentien weken is de griepepidemie bijna voorbij, blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut NIVEL. Afgelopen week waren zo’n 36 op de 100 duizend mensen geveld door de griep. Een week eerder stond de teller nog op 55.
 • Klaas Gutschoven is nieuwe topman Roche Diabetes Care

  Roche Diabetes Care heeft Klaas Gutschoven aangesteld als General Manager Nederland en Head of Management Centre North. In deze functie is hij verantwoordelijk voor alle activiteiten van het bedrijf in Nederland, België, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.
 • Jan Berndsen wordt nieuwe voorzitter Mental Health Europe

  Het nieuwe bestuur van Mental Health Europe (MHE) heeft Jan Berndsen gekozen tot voorzitter. De bestuurder van ggz-aanbieder Lister is voorgedragen door GGZ Nederland en volgt als voorzitter Nigel Henderson uit Schotland op.
 • Man overlijdt door brand in zorginstelling

  Bij een brand in een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten op de Vismarkt in Gorinchem is dinsdagochtend een man omgekomen. Het hele pand, met meerdere appartementen, moest worden ontruimd. Voor de bewoners wordt gezocht naar een tijdelijk onderkomen.
 • Aedifica levert twee zorgresidenties op

  Aedifica heeft in april twee nieuwe zorgresidenties opgeleverd. Het gaat om Het Gouden Hart van Leersum en Martha Flora Hilversum, woonzorglocaties voor ouderen met hoge zorgbehoeften.
 • Akkoord bereikt over onafhankelijkheid EMA

  Nederland en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) hebben de laatste hand gelegd aan de tekst van een Zetelverdrag waarin wordt beschreven hoe het Agentschap, zijn organen en zijn werknemers door de Nederlandse regering zullen worden behandeld zodra zij in Nederland beginnen te werken. Volgens het ministerie van VWS is dit een belangrijke stap in de verhuizing van het EMA van Londen naar Amsterdam als gevolg van de Brexit.
 • Samenwerking De Kleine Prins, De Hoogstraat en Amerpoort

  De Kleine Prins, De Hoogstraat Revalidatie en Amerpoort gaan speciaal onderwijs, revalidatie en zorg binnen één onderwijsgroep samenbrengen. Zij werken in de klassen samen aan een goed leven voor kinderen met een beperking.