• Personeelstekort hindert borstkankerscreening

  Oudere vrouwen krijgen niet op tijd een oproep voor een borstfoto om borstkanker op te sporen. De organisaties die het onderzoek uitvoeren, komen personeel tekort, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. En dat wordt de komende tijd alleen maar erger, vreest hij.
 • 'Niet langer verplicht hand schudden met arts'

  Een gespecialiseerde arts en zijn of haar patiënt hoeven elkaar straks niet meer persoonlijk op de poli te ontmoeten om de zorg vergoed te krijgen door de verzekering. De verplichting verdwijnt per 1 januari uit de regels voor de medisch-specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De regel sluit niet meer aan bij de huidige praktijk, zegt de autoriteit.
 • 'Afbraak van de ouderenzorg is dom geweest’

  "De afbraak van de ouderenzorg is dom geweest, omdat je op basis van de demografische ontwikkelingen kon weten wat er zou gebeuren." Dat zegt bestuursvoorzitter Marc van Ooijen van De Zorggroep in Skipr magazine. Geld kan de schade niet herstellen, aldus Van Ooijen, samenwerking en nieuwe woonzorgvormen wel.
 • 'Zorginstanties slagen onvoldoende in aanpak personen verward gedrag'

  Uit onderzoek van GGD Flevoland blijkt dat zorginstanties er niet in slagen om het aantal politiemeldingen van zelfmoordpogingen, verward gedrag en overlast van zwervers omlaag te brengen. GGD Flevoland heeft daarvoor zo’n 1300 politiemeldingen gedetailleerd onderzocht. Directeur Frits Liefferink concludeert dat er meer personeel en middelen nodig zijn om de problemen op te lossen.
 • Limburgse ggz-instellingen gaan intensiever samenwerken

  MET ggz en Mondriaan, twee ggz-instellingen in Maastricht, gaan intensiever samenwerken. Per 1 oktober gaat het Maastrichtse MET ggz verder onder de noemer van PsyQ. Mondriaan biedt al specialistische ggz-behandelingen onder de noemer van PsyQ aan.
 • Ziekenhuisacties voor betere cao gaan door

  Medewerkers van de ziekenhuizen Nij Smellinghe in Drachten en Zuyderland in Sittard en Heerlen pakken het stokje over in de estafetteactie voor een betere cao. Zij draaien op donderdag 26 september 24 uur lang zondagsdiensten. Operatiekamers, radiologie en nog andere afdelingen zijn die dag gesloten voor niet-spoedeisende zaken.
 • Kogel door ruit van Amsterdamse huisartsenpraktijk

  Bij een huisartsenpraktijk in Amsterdam-Noord is een kogel door de ruit gegaan. De politie bevestigt dat er een inslag en een huls zijn aangetroffen aan de Heimansweg. "We doen op dit moment buurtonderzoek en zijn naarstig op zoek naar getuigen die iets hebben gezien", zegt een woordvoerster na een bericht hierover op de lokale zender AT5.
 • Ex-arts krijgt taakstraf voor vervalsen recepten

  Een voormalig arts heeft een taakstraf van 80 uur opgelegd gekregen omdat hij in de periode van 2010 tot 2016 meermaals valse medische recepten inleverde bij zijn apotheek. Dat meldt Rechtbank Amsterdam.
 • Inspectie legt last onder dwangsom op aan Lentis

  Lentis, Kliniek Groningen, voldoet niet aan een deel van een in mei opgelegde aanwijzing, die als doel had om de tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg op te heffen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) legt een last onder dwangsom op om te zorgen dat Lentis alsnog volledig zal voldoen aan het tweede deel van de aanwijzing.
 • 'Kosten hulpverlening verdubbelen door klimaatverandering'

  Het Rode Kruis dingt aan op een snelle en verregaande aanpak van rampen die het gevolg zijn van klimaatverandering. De hulporganisatie heeft berekend dat de kosten voor hulpverlening in 11 jaar verdubbelen tot 20 miljard euro als er niets wordt gedaan. In 2050 zouden dan 200 miljoen mensen wereldwijd hulp nodig hebben. Dat schrijft het Rode Kruis in hun rapport The Cost of Doing Nothing. Nu worden jaarlijks 100 miljoen mensen getroffen door klimaatrampen.