• Gemeente Hoogeveen stapt uit overleg met Treant

  De gemeente Hoogeveen stapt uit het overleg met de Treant Zorggroep over het behoud van goede ziekenhuiszorg voor de regio. Het college van B en W heeft geen vertrouwen meer in een goede afloop van de gesprekken, zo valt te lezen op de website van de gemeente.
 • Justitie sluit onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil

  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW) gesloten. Het OM nam CLW vanaf september 2017 onder de loep toen bekend werd dat zij een 'zelfmoordpoeder' aan leden ter beschikking wilde stellen. In maart startte het OM een strafrechtelijk onderzoek. De conclusie daarvan is dat CLW zich niet schuldig heeft gemaakt aan hulp bij zelfdoding of ander strafbare feiten.
 • 'Minder geld beschikbaar voor aidsbestrijding'

  De Amerikaanse Aids Healthcare Foundation (AHF) waarschuwt voor het snel teruglopen van de financiële middelen voor de strijd tegen hiv/aids. Volgens de organisatie is het geld dat hier wereldwijd voor beschikbaar is in de afgelopen zes jaar gedaald met 3 miljard dollar (omgerekend 2,6 miljard euro) tot 9 miljard.
 • LHV: ggz verwacht teveel van de huisarts

  Er zijn te hoge verwachtingen over de rol die de huisarts en de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) kunnen spelen in de zorg voor patiënten met psychische aandoeningen. Met name in de begeleiding van chronische patiënten zijn de verwachtingen van wat de huisarts voor deze patiënten kan betekenen vaak onrealistisch, constateert de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
 • Loonsverhoging voor kraamverzorgenden

  Kraamverzorg(st)ers krijgen een loonsverhoging van 5,75 procent, verspreid over twee jaar. Er is een hoop gedoe over geweest en er heerste grote ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden.
 • Betere communicatie arts en patiënt door PROMs

  Wanneer patiënten hun eigen gezondheid beoordelen met een PROM-vragenlijst, kan dit bijdragen aan een betere communicatie met hun arts. Dit blijkt uit een internationale studie van het Nivel en het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) in België naar het gebruik van patiëntuitkomsten en –ervaringen voor klinische en beleidsdoeleinden.
 • 'Wirwar aan regels leidt tot onzekerheid in ggz'

  De ene zorgverzekeraar vergoedt een vervolgtraject bij de gz-psycholoog wel, de andere niet. Het willekeurig toepassen van beleidsregels leidt tot onrust en onzekerheid bij patiënt en zorgaanbieder in de ggz. Dat schrijft de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) in een open brief.
 • Fundis verkoopt zorgvastgoed aan Cofinimmo

  Fundis heeft de State Hillegersberg, het voormalige Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam, verkocht aan de Belgische vastgoedvennootschap Cofinimmo. Fundis deed het pand in de verkoop omdat de organisatie zich wil concentreren op het aanbieden van producten en diensten aan chronisch zieken en kwetsbare ouderen en niet op het bezit van vastgoed.
 • Raadhuis Arcen wordt gezondheidscentrum

  Er komt een gezondheidscentrum in het oude raadhuis van Arcen. De gemeente Venlo doet het gebouw via een erfpachtconstructie over aan vastgoedbeheerder Fernando Snoek, zo meldt de Limburger.
 • Schattingsmethode brengt vraag naar eerstelijnszorg in kaart

  Het NIVEL heeft een methode ontwikkeld om op lokaal niveau een schatting te maken van de behoefte aan zorg in de eerste lijn. De schattingsmethode moet zorgen voor een betere afstemming van vraag en aanbod in de gezondheidszorg.